Koronavírus: WHO: Šírenie koronavírusu sa zrýchľuje, očakáva sa nárast počtu úmrtí

08.07.2020 Celý región

Ženeva 8. júla (TASR) – Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pre mimoriadne situácie Michael Ryan v utorok vyhlásil, že šírenie nového druhu koronavírusu naďalej celosvetovo naberá tempo. Poukázal na výrazné zvýšenie v počte potvrdených prípadov nákazy nahlásených za posledných päť či šesť týždňov. Zároveň varoval, že čoskoro môže nasledovať aj prudký nárast počtu úmrtí.

„V apríli a máji sme mali 100.000 prípadov nákazy denne. Dnes máme 200.000 prípadov denne," vysvetlil doktor Ryan na online tlačovom brífingu.

Ryan povedal, že počet úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom sa v týchto chvíľach zdá ustálený. Upozornil však, že často nastáva oneskorenie medzi časom, keď sa zvýši počet potvrdených prípadov infekcie, a časom, keď sú nahlásené úmrtia. Trvá totiž určité obdobie, kým sa koronavírus u pacientov naplno rozvinie a infekcia vyústi do tragického konca.

Ryan tiež odmietol myšlienku, že výrazný nárast v počte prípadov spôsobuje rozsiahlejšie testovanie. Zdôraznil: „Táto epidémia sa zrýchľuje."

Dodal, že dúfa, že kolektívne dosiahnuté poznatky o účinnej liečbe pacientov s ochorením COVID-19 pomôžu udržať mieru úmrtí na pomerne nízkej úrovni, ale nedá sa to zaručiť.

„Posledných päť, šesť týždňov naozaj zažívame iba rýchle zvyšovanie v počte prípadov nákazy. Takže si nemyslím, že bude prekvapením, ak začne znovu stúpať počet úmrtí,"
vyhlásil Ryan.
 
 

USA zaznamenali rekordný počet nových prípadov nákazy koronavírusom

Washington 8. júla (TASR) – Spojené štáty zaznamenali v utorok za 24 hodín rekordných 60 209 prípadov nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom v stredu agentúra AFP na základe údajov zverejnených Univerzitou Johnsa Hopkinsa.

V USA do utorka večera evidovali celkovo takmer tri milióny (2 991 351) prípadov ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom SARS-CoV-2. Nákaze doposiaľ v celých Spojených štátoch podľahlo 131 362 ľudí.

USA sú krajinou, ktorú koronavírusová pandémia zasiahla najťažšie, a to v počte prípadov nákazy i počte úmrtí.

Americký prezident Donald Trump v sobotu znova obvinil Čínu zo zatajovania informácií o novom koronavíruse, čo podľa neho umožnilo rozšírenie nákazy po celom svete.
 
 

V Latinskej Amerike potvrdili už tri milióny prípadov nákazy

Montevideo 8. júla (TASR) - Počet nakazených novým koronavírusom v krajinách Latinskej Ameriky a Karibiku v utorok prekročil tri milióny. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Latinská Amerika je momentálne hlavným epicentrom pandémie koronavírusu. Doposiaľ tam podľa AFP zaznamenali už vyše tri milióny prípadov nákazy a približne 140.000 úmrtí.

Viac ako polovicu z uvedeného počtu nakazených zaznamenali v Brazílii, ktorá je po Spojených štátoch druhou najviac zasiahnutou krajinou svete. Brazília doposiaľ zaevidovala 66.000 úmrtí.

Druhou najhoršie postihnutou krajinou v Latinskej Amerike je Mexiko s najmenej 31.000 úmrtiami a viac ako 261.000 infikovanými. V Peru na následky koronavírusu zomrelo už vyše 10.950 a nakazilo sa približne 310.000 ľudí.

V Čile počet prípadov nákazy taktiež presiahol číslo 300.000. V porovnaní so susedným Peru je však počet obetí výrazne nižší, len zhruba 6.400.
 
 

Počet prípadov nákazy v Ukrajine koronavírusom presiahol 50.000

Kyjev 8. júla (TASR) - Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine presiahol v stredu 50.000, informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Podľa nej sa počet prípadov nákazy za posledných 24 hodín zvýšil o 807 na celkovo 50.414.

Ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 23 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1306.

Z nákazy sa od začiatku pandémie na Ukrajine uzdravilo 23.119 ľudí.

Ukrajina oznámila 26. júna rekord v počte nových prípadov, keď bolo za posledných 24 hodín pozitívne testovaných 1109 osôb.
 
 

V USA zaznamenali viac ako tri milióny pozitívnych testov na COVID-19

Washington 8. júla (TASR) - Vyše tri milióny Američanov mali doposiaľ pozitívny výsledok testu na ochorenie COVID-19, oznámil v stredu americký viceprezident Mike Pence. Informovala o tom agentúra AFP.

"Doposiaľ sme otestovali viac ako 39 miliónov Američanov," povedal Pence novinárom a dodal, že z ochorenia sa v krajine vyliečilo už 1,3 milióna ľudí.

Spojené štáty sú najviac zasiahnutou krajinou na svete, kde ochoreniu podľahlo už vyše 130.000 ľudí.

USA v súčasnosti testujú okolo 600.000 ľudí denne, ale aj toto číslo považujú odborníci v súvislosti s vysokým počtom pozitívnych prípadov za nedostatočné.

Až 40 z 50 amerických štátov zaznamenáva nárast v počte nových prípadov.

V južnej časti krajiny sa počet pozitívnych prípadov ochorenia vyšplhal na 12 percent z celkového počtu testovaných, čo znamená, že vírus sa šíri vysokou rýchlosťou.

Nové prípady pribúdajú najmä v štátoch Texas, Florida a Louisiana, kde v utorok americké úrady oznámili, že ponúkajú bezplatné testovanie na ochorenie pre ľudí bez príznakov.
 
 

V Česku zatiaľ v stredu pribudlo 90 nových prípadov nákazy

Praha 8. júla (TASR) - Počas stredy zatiaľ v Česku pribudlo 90 nakazených novým koronavírusom, presný údaj bude známy vo štvrtok ráno, informoval pred 18.00 h SELČ spravodajský portál Novinky.cz.

V utorok zaznamenali 119 nových prípadov, počet sa teda vrátil nad stovku.

Celkovo je v ČR zaznamenaných 12.775 prípadov nákazy. Aktuálne je pozitívnych 4419 ľudí. Vyliečilo sa 8005 pacientov a 351 ich zomrelo.

Najvyšší počet chorých na počet obyvateľov je v okrese Karviná, kde sa infekcia šíri najmä medzi baníkmi, a v okresoch Kutná Hora, Liberec a Jihlava.

Spoločnosť DEVA v meste Frýdek-Místek v Moravskosliezskom kraji oznámila, že uzavrie prevádzku na tri týždne. Novým koronavírusom sa tam nakazilo najmenej 17 ľudí, oznámil primátor Michal Pobucký, ktorého citoval portál Českej televízie (ČT). Primátor označil prístup firmy k riešeniu celého problému za zodpovedný.

DEVA vyrába ochranné obleky a zásahové odevy a v marci šila rúška z nanotextílie aj pre Frýdek-Místek. Otestovaných bude všetkých 95 zamestnancov spoločnosti.
 
 
 
 
 

Vyberte región